Det förekommer en hel schamaniliknande sanningar kring älgstek; ”Den blir torr om man inte tillagar den i låg temperatur under flera timmar”, ”Den lämpar sig inte grillning” och så vidare. Det kunde inte vara mer fel, allt hänger som vanligt på tillagning och förberedelserna.
Först putsar man biten noggrant från senor och eventuellt fett, vilket det i regel är sparsamt av på älgstek. Därefter lägger man älgsteken i en enkel marinad, i mitt fall gjord på:
1,5 dl rapsolja.
3 msk kinesisk soya.
Färskmalen svartpeppar.
Salt.
Vitlökspulver.
Starkt paprikapulver.
Några stänk cayennepeppar.
En skvätt Whisky (viktigt, om Ni frågar mig).
Viltkött har en helt annan smak än den man är van vid från våra tamboskap, detta innebär att köttet är känsligare för att överkryddas. Personligen vill jag att mitt viltkött skall kännas så ”ren” som möjligt.
Som alltid när man grillar större bitar kött bör man undvika s.k. direkt grillning, d.v.s. grillning direkt över glöden. Det går, men det är svårt att få till rätt innertemperatur på köttet utan att bränna ytan. Därför var indirekt grillning, eller BBQ, det självklara valet för min älgstek.
När köttet nått önskad innertemperatur tas det snabbt bort från grillen för att få vila i minst 10 minuter. Här är det viktigt att inte lägga köttet i folie eller liknande då detta kommer att resultera i att köttets innertemperatur fortsätter stiga – Och resultatet är ett torrt och segt kött.
När köttet har vilat är det dags att skiva upp det i lagom tjocka skivor, personligen föredrar jag runt 1,5 cm tjocka skivor. Som vanligt när man tillagar hela köttstycken serveras bitarna saltade och pepprade.
Detta är en rätt jag rekommenderar varmt – Kanske den bästa hittills i Karnivor.se:s tjänst.
Väl bekomme!